Монолітно-каркасне будівництво за та проти

Сучасні технології у будівництві : монолітно-каркасне будівництво за та проти?

Монолітно-каркасний будинок –  це будівля з монолітного залізобетонного каркасу, утвореного колонами і перекриттями, між якими споруджені стіни з газоблоку чи  цегли атакож можуть застосовуватись  інші  матеріали.   Монолітні ділянки будинку забезпечують його основну несучу здатність, тому він відрізняється високою жорсткістю і стійкістю. Поверхи будинку жорстко пов'язані між собою до самого фундаменту. Будівля виходить настільки міцна, що монолітні колони використовують як обов'язковий елемент житлового будівництва в сейсмонебезпечних регіонах, а технологія стала однією з найпопулярніших у світі.

При такому будівництві головне навантаження  беруть на себе саме колони будинку. Для такого будівництва використовують тільки бетони класу міцності В-25, оскільки тільки вони можуть витримувати та нести необхідне навантаження.

Загальні риси та особливості монолітно-каркасного будівництва:

  • Фундамент і каркас жорстко зв'язані – конструкція виходить міцною і підходить для реалізації будь-яких архітектурних рішень. На ній можна відливати нестандартні залізобетонні форми. Тому саме таку технологію будівництва найчастіше використовують у сучасних нестандартних будівлях.
  • Тут можна використовувати будь-який тип фундаменту. Спорудивши опалубку – форму для заливки бетону, в якій він застигає, – на фундаменті зводять колони в найбільш навантажених місцях будинку. Вони представляють собою залізобетонні конструкції з металевої арматури і бетону. На етапі будівництва спочатку в'яжуть металевий каркас, потім будують одним з двох способів:
  • монтують опалубку, заливають розчин і після висихання встановлюють стіни.
  • відразу встановлюють стіни, а потім заливають моноліт в опалубку.

Переваги монолітно-каркасного будівництва

  • До переваг монолітного будівництва відноситься можливість застосовувати сучасні рішення та вписувати об'єкти, що будуються, в ландшафт  існуючої забудови. Монолітні плити створюють рівну поверхню стелі без швів, готову для фарбування або обклеювання. Відсутність громіздких несучих стін дозволяє втілити будь-які бажання замовника по плануванню квартири, виключенням стане тільки перенесення санвузлів і кухонь через наявність транзитних комунікацій.

    Згідно з сучасними гостами до теплопередачі через зовнішні стіни привели до того, що необхідна товщина цегельної кладки досягла 1,5 метрів. Каркасно-монолітний будинок не має подібної проблеми, тому що стіна на кожному поверсі опирається на плиту перекриття і є «самонесучою» у межах одного поверху, що рятує її від необхідності бути опорою для верхніх поверхів.

    Отже матеріал стін може бути менш щільним і мати більшу теплоефективність. Ще однією з незаперечних якостей каркасно-монолітного домобудівництва є його безпека при екстремальних ситуаціях: твердий бетонний каркас будинку вистоїть навіть при повному руйнуванні стін, наприклад, при вибуху газу. Каркасно-монолітне житло може бути будь-якої категорії: від бюджетної до елітної.

    ПРОТЕ  необхідно відмітити що ,при зведенні блочно-монолітного будинку практично весь технологічний процес відбувається на будівельному майданчику . За монолітно-каркасної технології роботи ведуться за допомогою підйомного крана і екскаватора , бетонну суміш подають краном або бетононасосом , що значно пришвидшує час виконання робіт . Щоб бетонний будинок володів усіма заявленими позитивними властивостями, технологічний ланцюжок повинен бути налагоджений, як годинник. Похибка на будь-якій стадії спричинить негативні наслідки в майбутньому: після того, як будинок вже буде побудований і зданий в експлуатацію.Тому замовнику потрібно шукати кваліфікованих фахівців, які здатні запропонувати оптимальне рішення і грамотно реалізувати його. Наприклад, на будівництво монолітно-каркасного будинку йде від півроку до року. Досвідчені фахівці можуть вибудувати роботу паралельно, щоб заощадити час. Одночасно із зведенням монолітного каркасу будівельники викладають зовнішні стіни. В процесі будівництва зводиться міцний залізобетонний каркас, заповнений легким матеріалом. Це дозволяє зменшити тиск на фундамент. До речі, ця особливість дозволяє зводити подібні будинки у сейсмічно небезпечних районах. Міцність забезпечується ще й за рахунок того, що каркас є монолітним. А от комфорт проживання у такому будинку залежатиме від матеріалів, якими заповнять стіни. Матеріал зовнішніх стін і внутрішніх перегородок впливає не лише на міцність тримальних конструкцій, а й на звукоізоляцію та термодинамічні процеси. Важливо витримати баланс між запасом тепла в середині будинку та малою масивністю стін.

    Серед головних переваг :

    • Міцність, сейсмостійкість та довговічність.
    • Рівномірність укладки
    • Широкий простір для архітектурних та дизайнерських рішень та ідей.
    • Мінімум тримальних конструкцій і можливість перепланування помешкань як в процесі будівництва, так і після його завершення.
    • Можливість використання різноманітних матеріалів для заповнення стін.
    • Відносна швидкість зведення будинку.
    • Дозволяє зводити будинки понад 25 поверхів.

До недоліків збірно монолітно-каркасного будівництва можна віднести:

Будівництво проходить на відкритому повітрі і з цього , в будь-який момент можна стати заручником негативних погодних факторів , які небажані при роботі з бетоном.

Потреба у додатковій  вентиляції, через те, що моноліт майже не вбирає і не віддає вологу, не дихає, квартиру доводиться частіше провітрювати. Виникає потреба у додатковій  вентиляції.

Складість прокладання інженерних комунікацій. Вся інженерія продумується і встановлюється заздалегідь, на етапі будівництва. Змінити щось або монтувати коли вже моноліт готовий, дуже складно.

Серед основних Недоліків:

  • Залізобетонний каркас, який забезпечує міцність і довговічність будинку, не є екологічним матеріалом.
  • Погана природна звукоізоляція, зазвичай необхідні додаткові звукоізоляційні прокладки.
  • Відсутня нормативна база для зведення будинків понад 25 поверхів, хоча такі будики вже збудовані.
  • Будівництво за монолітно-каркасною технологією будинків понад 16 поверхів збільшує вартість квадратного метру за рахунок витрат на технічне оснащення.

Проте слід сказати , що за рахунок вагомого переліку переваг монолітна технологія отримала популярність при будівництві багатоповерхових будинків по всьому світу. При виборі квартири у новобудові, або виборі проекту варто звернути  увагу на монолітно-каркасні будинки!!!