Коли найкраще заливати бетон

ЗАЛИВКА БЕТОНУ

Будівельники завжди прагнуть домогтися від бетонної конструкції максимальної міцності. Чим вище міцність, тим більше надійність, захист від навантажень і високого тиску. Особливо це важливо для фундаменту, адже на нього припадає вага всієї будівлі.

Звідси неминучий наступне питання про те, коли найкраще проводити заливку фундаменту. Нерідко будівельники виявляються обмежені в часі, а завдання потрібно виконати в строк. Тому заливати суміш доводиться в осінній і зимовий час. Чи правильно це? Давайте з'ясуємо докладніше.

Як твердне бетон

В першу чергу подивимося на сам процес придбання бетоном міцності. Він протікає в два етапи. Перший - це схоплювання: суміш втрачає рухливість і починає приймати потрібну форму. Чим температура вище, тим швидше проходить ця стадія. Наприклад, при нулі градусів чекати доведеться до 20 годин (час залежить від марки).

Другий, не менш важливий етап, - це твердіння. Воно починається в момент, коли схоплювання вже завершилося. Після закінчення твердіння бетон отримує розрахункові характеристики міцності. Залежно від марки і температури, типу суміші потрібно різну часу досягнення встановленої міцності. Наприклад, при температурі в +20 градусів Цельсія, бетон буде набирати 100% міцності на протязі 28 діб. При низьких температурах навіть за місяць багато марки бетону не зможуть досягти 100% марочної міцності.

Давайте розглянемо особливості укладання в різні пори року.

Літня заливка бетону

Серед будівельників прийнято вважати, що працювати з бетоном найкраще влітку - це багато в чому правда. Саме в теплу пору року суміш швидше схоплюється і твердне, отримує максимум міцності. При цьому занадто високі температури не роблять позитивного впливу на бетон. Краща температура заливки - до +20 градусів, вологість повітря при цьому не повинна перевищувати 80%

Роботи з бетоном восени і навесні

Тут багато що залежить від того, в який період ви починаєте заливати суміш. Краще рішення - рання осінь і пізня весна. Дуже важливо, щоб не було сильних перепадів температур. Напоготові треба тримати морозостійкі добавки - вони цілком можуть стати в нагоді.

Зимові роботи з бетоном

Будівельники вважають зиму одним з найбільш незручних часів для заливки фундаменту. У цій пору року значно збільшуються витрати на проведення робіт, а сам розчин часто не отримує стовідсоткової марочної міцності.

Зверніть увагу, що в зимовий період найнижча температура для проведення робіт - -15 ° C. Якщо стовпчик термометра опустився нижче, у вас навряд чи вийде добитися від суміші потрібних технічних характеристик.

Про що не можна забувати

Вище ми з'ясували, що заливати бетон можна в будь-який час року, якщо ви готові миритися з втратою марочної міцності і багатьма іншими негативними явищами. Однак існує кілька важливих порад, які завжди будуть актуальні:

Найважливіша рекомендація - ніколи не заливайте фундамент в декілька заходів. Це призведе до того, що різні шари можуть вийти з різними характеристиками міцності, особливо взимку, коли температура мінлива. Це не дозволяє розчину правильно пройти всі етапи схоплювання і твердіння. Виконувати заливку потрібно за один захід.

Уникайте перепадів температур. Не варто працювати в умовах, коли вночі розчин замерзає, а до ранку відтає. Це призведе до втрати міцності.

У зимовий час використовуйте спеціальні пристрої для обігріву суміші або протиморозні добавки в бетон. Так ви підтримаєте її технічні характеристики.

Відповідь на питання, чи варто починати роботи по заливці фундаменту в той чи інший час року, допоможуть знайти фахівці. Вони розрахують всі ризики, визначать поточні умови роботи і з'ясують, яких результатів можна буде досягти за вказаною температурою.