Фундаментні блоки та їх використання

ФУНДАМЕНТНІ БЛОКИ ТА ІХ ВИКОРИСТАННЯ

Фундаментний блок ФБС застосовують для зведення будівель житлового та промислового сектора.

Використання залізобетонних блоків допомагає прискорити будівництво опорних споруд, несучих конструкцій.

Висока міцність виробів незамінна при створенні фундаментного підстави високонавантажених будівель.

 

Фундамент з ФБС - види блоків

Залежно від форми і особливостей, розрізняють наступні види залізобетонних блоків:

ФБС - стіновий суцільний фундаментний блок.

Виготовляється з важкого типу бетону, також до складу виробу може входити силікатна або керамзитобетонние. Застосовується в малоповерховому будівництві при зведенні стін підземних приміщень (підвали, підпідлоги, цокольні та технічні поверхи). Армовані конструкції ФБС також широко використовуються для створення стовпчастого або стрічкового фундаменту.

  • ФБП - блок з пустотами.

Застосовується для спорудження стін без центрального опалення. Завдяки зниженій вазі ФБП, блоки зручно застосовувати не тільки в промисловому секторі, а й приватному будівництві.

Для їх монтажу не потрібна спеціальна техніка. Пустотні ЗБВ-блоки часто використовують в дорожньому будівництві при ремонті доріг, огорожі ділянок шляхопроводу, спорудженні дорожніх знаків, плакатів, рекламних щитів.

  • ФБВ - армований блок з вирізом для укладання перемичок і балок.

Вироби активно використовують для облаштування стель, стін підземних приміщень. Завдяки технологічним отворам і щілинах ФБВ пропуск комунікацій з використанням блоків виконується швидше. Вироби застосовують також як додатковий елемент стрічкового фундаменту.

 

Якими перевагами володіє фундамент з ФБС

Залізобетон може переносити значні навантаження. Він не руйнується від вологи, хімічних впливів навколишнього середовища. Тому його використання виправдане при зведенні підземних фундаментів.

Укладання і правила монтажу фундаменту

Укладання і правила монтажу фундаменту за допомогою ФБС Укладання і правила монтажу фундаменту за допомогою ФБС

Різні грунти припускають різні способи укладання ЖБ-блоків. Щоб збільшити несучу здатність підстави, ФБС встановлюють на подушки фундаменту. Стрічковий фундамент збільшує площу опори.

Підстава зі збірних бетонних блоків приймає навантаження від ваги споруди та рівномірно розподіляє її в грунт.

Підготовчі роботи.

Підготовчій етап Включає розмітку площадки  будівельних робіт и зведення котловану Глибина +20 см до рівня  промерзання грунту и шириною +20 см до ширини фундаментного блоку.

Створення підстави. Перед тим як монтувати фундамент з ФБС, готують основу. Якщо грунт щільний , можна використовувати замість піщано-щебеневої шару бетонну основу висотою 100 мм шару. Створення основи фундаменту з блоків. Фотоприпускають зведення підвалу в малоповерховому будинку, в якості основи для фундаменту використовують піщану подушку. Це вирівняна плита піску, на 200-300 мм довше і ширше блоків. Шар піску викладають у вигляді піраміди. Така підстава необхідно, щоб виключити відвисання блоків ФБС з подушки. До того ж конструкція вузькою частиною до блокам, широкої - до грунту, дає можливість розподілити вагу на плиту, а потім - на грунт.

Укладання кутів.

З кутів і місць перетину блоків починають монтажні роботи. В цілому, монтаж ФБС-блоків мало чим відрізняється від кладки цегли. Для будівництва заміських будинків, котеджів краще використовувати ФБС 24-4-6. Його розміри оптимальні.

Для скріплення блоків використовують цементний розчин товщиною 10 см. Пробіли  і порожнечі в заливці неприпустимі.

Щоб збільшити термін служби будівлі і додаткової гідроізоляції, фундамент обробляють гудроном.

Укладання кутів з фундаментних блоків. Фото, статті . Зверніть  увагу! Перший ряд фундаменту повинен бути виконаний з рівних блоків стандартної форми. Наступні ряди викладають за допомогою крана, дотримуючись рівня.

Отвори для каналізації, входи і виходи труб комунікацій потрібно обдумати і прорахувати заздалегідь до укладання.

Обробка верхнього ряду фундаменту Останній шар блоків ФБС вкривають руберойдом. Блоки змащують подвійним шаром мастики, а після її застигання засипають простінки піском. Пісок ретельно утрамбовують.