Як правильно вибрати марку бетону?

КОРОТКИЙ ПОСІБНИК ВІД ПРОФЕСІОНАЛІВ

Від якості використовуваного бетону залежить безліч кінцевих характеристик будь-якого будівельного об'єкта. Наприклад, властивості фундаменту можуть відрізнятися виходячи з декількох критеріїв: склад, використовувані матеріали та їх пропорції. При дотриманні необхідних пропорцій, можна домогтися того чи іншого рівня міцності. Що стосується міцності - це основна характеристика, яка використовується для відмінностей між виробляються марками бетону. Помилки в пропорціях виключені в заводських умовах, тому купити бетон краще відразу з заводу-виготовлювача, а не випробовувати долю - наслідки можуть бути сумні і непередбачувані.

На заводі створюються необхідні пропорції за допомогою спеціалізованої автоматики. Як результат - споживач використовує якісні суміші, що виготовляються з дотриманням необхідних технологій та контролю якості виробництва. Однак спосіб його виготовлення це не єдиний показник, на який варто звертати увагу, купуючи бетон. Для більшості будівельників важливим показником є ще й марка використовуваного бетону. Вона визначає головну його характеристику - міцність на стиск. На бетон ціна змінюється виходячи з марки: чим вище цифра в позначенні, тим вище і вартість.

БЕТОННІ СУМІШІ: ДЕТАЛЬНА КЛАСИФІКАЦІЯ

Зазначена вище характеристика вимірюється в розрізі «кілограм-сили на квадратний сантиметр». Для визначення марки, в спеціальних лабораторіях створюються різні суміші, та вибираються найкращі для використання в тій чи іншій галузі. Далі відібраним варіантів присвоюється позначення за допомогою букви «М» (чи то пак марка), а поруч певна цифра, що відображає міцність (кгс / кв.см).

Марка необхідного для конкретного випадку повинна зазначатись в проектній документації. Якщо ви самі займаєтеся будівництвом, радимо проконсультуватися у фахівців. Природно, що для всіх будівельних об'єктів використовуються різні марки. Враховується специфіка що зводиться конструкції, грунт, на якій будується об'єкт, кліматичні умови і т.д.

А ТЕПЕР ПЕРЕЙДЕМО ДО БІЛЬШ ДЕТАЛЬНОГО ОПИСУ.

Якщо ви побачили в магазині бетон марка якого дорівнює 100 або 150, знайте: перед вами найпростіша модифікація. Як правило, вона використовується для попередніх робіт, що передують заливці фундаменту. Часто застосовується для садових доріжок і в інших декоративних цілях
Бетон М200, 250 і 300 необхідний при безпосередньому зведенні фундаменту (стрічковий або монолітний)
Для стін, перекриттів або зборів - М300, М350. Останній використовується для створення популярних залізобетонних стін, плит і т.д.
М350 і вище (до 500) використовується лише для великих і технічно складних конструкцій - мости, естакади, трубопроводи.